''Het kan en moet steeds weer duurzamer, efficiënter, beter en schoner.''

DuPont  Dordrecht

'DuPont is heel ambitieus'

Tijdens zijn studie forensisch laboratoriumonderzoek kwam hij erachter dat het de chemie is die zijn hart sneller doet slaan. “We doen allerlei projecten tijdens de studie en daardoor kwam ik steeds meer in de hoek van de chemie terecht. Daar wil ik ook in verder”, vertelt Rick Hoekstra. “Toen DuPont me de mogelijkheid bood om stage te lopen, was ik dan ook helemaal blij.”  

Volgens Hoekstra loopt het bedrijf duidelijk voorop ten opzichte van de concurrent, onder andere op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. “Daar horen bijvoorbeeld hele hoge veiligheidsstandaarden bij in het laboratorium en de fabrieken. Je merkt het ook aan de manier van werken van iedereen: preventief denken en doen is een tweede natuur. Ook mijn opdracht had hiermee te maken. Ik ben op zoek gegaan naar een methode waardoor DuPont nog groener en met nog minder bijproducten kan produceren. Dat betekent dat ik heb gewerkt aan een andere structuur van kristallen. Heel kleinschalig, met mogelijk grote effecten. Het ziet er veelbelovend uit, maar er is nog veel meer onderzoek nodig. Ik zou hier graag verder mee gaan, maar eerst ga ik mij richten op mijn afstudeerproject.”Hij 

Toekomst
Hoekstra wil na zijn studie het liefst aan de slag in de chemie en werken en leren combineren. “Dat zou ik graag bij DuPont doen. Ik vind het een prachtig bedrijf. Het is internationaal en staat goed aangeschreven, maar wat me vooral boeit, is dat de organisatie heel ambitieus is in haar doelen. Dat betekent dat onderzoek belangrijk is en daar liggen voor mij kansen. Verder is de sfeer goed. Als stagiair kon ik bij iedereen terecht. Het is hard werken, maar gezelligheid wordt ook belangrijk gevonden en er is echt aandacht voor de onderlinge contacten. Misschien komt dat ook wel omdat het een familiebedrijf is in de zin dat er van oudsher vaders en zonen werken. De chemie bood en biedt nog steeds heel veel mogelijkheden om zaken steeds verder te verbeteren. Het kan en moet steeds weer duurzamer, efficiënter, beter en schoner en er is en blijft altijd behoefte aan innovatieve materialen, nieuwe stoffen en andere vormen van energie. De toekomst heeft de chemie nodig.”

Meer ervaringen