"Zoek anderen op, doe het samen, alleen ben je kansloos.''

DuPont  Dordrecht

'Blijf de juiste vragen stellen'

Delrin Dordrecht heeft twee research engineers voor Delrin® in dienst. “Een collega houdt zich bezig met het product en ik richt me op het productieproces”, steekt Paul Wijnands van wal. Delrin® wordt sinds 1970 in Dordrecht geproduceerd. Toch blijven er altijd weer verbeteringen mogelijk op het gebied van veiligheid, kwaliteit en efficiency. Die verbeteringen bedenken en ontwikkelen, dat is de opdracht voor mij en mijn collega’s in Zwitserland, Japan en Amerika.”

Na het gymnasium in Roermond, de studie chemische technologie aan de TU Eindhoven en zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Leiden ging de kersverse doctor in de chemie aan de slag bij DuPont als polymerisatie & research engineer. “De Viton® fabriek draaide toen vijf jaar en er viel nog wel wat te verbeteren. Vervolgens ben ik op eigen verzoek naar Amerika gegaan. Daar heb ik twee jaar in Texas bij een joint venture van Dow en DuPont gewerkt en aansluitend drie jaar in Wilmington op het Experimental Station. Dat is de onderzoekscampus van DuPont met zo’n 4.000 man, onder wie veel chemici. Bij de ontwikkeling van een product of proces is scheikunde van belang. Staat een fabriek eenmaal, dan gaat het werk vooral om procestechniek en chemische technologie.” Wijnands heeft een reeks uitvindingen op zijn naam staan. “Waar ik het meest trots op ben? Voor een nieuwe DuPont fabriek in Duitsland heb ik een vinding gedaan die ertoe leidde dat de productie per uur vertienvoudigd werd. Niet iedereen was daar aanvankelijk even blij mee, want het ontwerp van de fabriek was al klaar en moest flink worden aangepast.”

Nieuwe kennis
In 2003 kwam Wijnands terug in Dordrecht waar hij weer aan de slag ging bij de Viton® fabriek en daarna bij de Delrin® fabriek. “Ik ben bewust niet de managementkant opgegaan, want ik vind onderzoekswerk veel te leuk.” Hij benadrukt dat samenwerken essentieel is om resultaat te bereiken. “Ik kan van alles bedenken, maar kom niet veel verder in mijn eentje. Daarom zoek ik allerlei collega’s binnen Delrinont op. We hebben wereldwijd veel specialisten in huis, bijvoorbeeld op het gebied van destillatie. Ook heb ik altijd opdrachten voor stagiairs, die ik graag begeleid. Dat mes snijdt aan twee kanten. Ze nemen nieuwe kennis mee, hebben vaak een andere invalshoek en, heel belangrijk, ze hebben tijd om zich ergens op te focussen. Wat ik hen meegeef? Je hoeft het niet allemaal zelf te weten, je moet vooral weten hoe je aan de benodigde kennis komt. Zoek dus anderen op, doe het samen, alleen ben je kansloos. En ook heel belangrijk: blijf de juiste vragen stellen. Ik heb veel contacten met hogescholen en universiteiten. Bij de Hogeschool van Rotterdam en Avans Hogeschool in Breda zit ik in de adviesraad voor de aansluiting van het curriculum chemie en chemische technologie met het werkveld. Heel boeiend.”

Meer ervaringen