openpoort dagen

Open Poortdagen Dordrecht:
“Het was geweldig!”

25 juni 2018

Eind april gingen de poorten van DuPont de Nemours in Dordrecht open om bewoners uit de omgeving te verwelkomen. Het doel: het opbouwen en uitbreiden van een relatie met omwonenden door hen een kijkje te bieden in het werk en de producten op locatie. “Het was geweldig!”, “Ik heb veel geleerd!”, en “Ik was erg onder de indruk!” waren enkele reacties van de bezoekers.

Ongeveer 130 vrijwilligers verwelkomden de bezoekers tijdens het evenement, dat twee en een halve dag duurde. Vijftig ouderen van woon- en zorgcentrum De Merwelanden (de oudste bezoeker was 94 jaar) trapten het evenement af voor het officieel werd geopend. “Zo konden ze op eigen tempo rondkijken met extra begeleiding en uitleg,” vertelt directeur Govert Griffioen. Het enthousiasme en de uitleg van vrijwilligers werd bijzonder gewaardeerd. Ook genoten ze van een kopje koffie met een gebakje en de gadgets die ze kregen bij de verschillende stands op het terrein, waar fabrieken en afdelingen van DuPont uitleg gaven over hun werkzaamheden.”

Hijsdemonstraties
Hoe nieuwgierig mensen naar ons werk zijn, bleek wel uit het feit dat bijna 2.500 omwonenden deze gelegenheid aangrepen om een kijkje achter onze poort te nemen. In een grote tent spraken ze met werknemers; op displays zagen ze hoe we werken en waar onze producten in het dagelijks leven te vinden zijn. Buiten maakten de bezoekers kennis met het werk van onze aannemers – variërend van hijsdemonstraties tot de constructie van steigers – en konden ze ervaren hoe de brandweer op ons terrein is georganiseerd.

Om snel en eenvoudig overal te komen, konden bezoekers gebruikmaken van elektrische treintjes. Die stopten onder meer bij het Stoomplein, waar we uitlegden hoe de stoomtoevoer van de dichtbijgelegen afvalverbranding werkt en hoe DuPont fungeert als back-up voor het lokale verwarmingssysteem. “Dankzij deze samenwerking besparen we jaarlijks maar liefst 110.000 ton CO2,” aldus Griffioen. “Dat staat gelijk aan de uitstoot van 38.000 personenauto’s. Deze besparing is een belangrijk onderdeel van alle duurzaamheidsinspanningen van de stad Dordrecht.”

De ‘levensloop’ van afvalwater
Op een ander deel van het terrein, het Waterplein, kregen bezoekers uitleg over de verwerking van afvalwater van DuPont. “Mensen leerden dat bacteriën het afval in het water opeten en dat het biogas dat zij produceren weer als brandstof voor onze ovens dient,” aldus Griffioen. “Het bezinksel dat overblijft wordt verbrand in de buurt van Antwerpen. De warmte daarvan dient weer als stadsverwarming daar.” Ook aan de inwendige mens was gedacht: food trucks verwelkomden de bezoekers na afloop voor een snack en drankje naar keuze.

Het succes van het evenement bleek wel uit de feedback die een tevreden bezoeker deelde op een van de computers. Hij schreef: “Ik vond dit bezoek zeer interessant en vond het fijn om jullie gast te zijn. Alles werd goed uitgelegd op een manier die de normale man begrijpt!”

Precies dat was het doel van deze dag.

delrin